213 poze   32720 vizite

Jucatori de ardeal

..Aripile sint putin stanse de corp , cu varfurile purtate sub coada , iar daca nu sint purtate sub coada , virfurile aripilor nu se intretaie deasupra cozii .dar fara sa atinga solul , Coada , compusa din 12 rectice , purtata strins , de lungime mijlocie , continua linia spinarii . Picioarele sint scurte si neincaltate . Se cunosc varietati unicolore – alb , galben , rosu , negru, ciocolatiu , dar si tarcate cu varietati tricolore si chiar cvadricolore .

Durata zborului e de 2-3 ore cu tumbe destul de dese .

In ultimii ani a devenit mai mult porumbel de ornament cu aptitudini reduse de zbor si joc .

Se cunosc 2 tipuri de jucatori de Ardeal – cu mot si fara mot , ( nu putem face aici referire la bimotatul ardelean care este o rasa separate )

In zilele noastre jucatorii Ardeleni s-au dezvoltat in doua zone diferite ale tarii si anume una in Cluj , Zalau , Turda , etc si a doua zona Brasov , Sf. Gheorghe , Sibiu , Miercurea Ciuc , etc

In prima zona s-a mers pe variant cu aripi ternate , geana mai mica , cioc usor mai lung , cat si capul

In zona a doua porumbeii sint netrenati , cu cioc, foarte scurt , iar capul rotund bombat si lat , deasemenea geana este mai mare .

Ambele varietati au fost recunoscute de Academicianul Profesor Stefan Peterfi ca facand parte din aceeasi rasa si descries in cartea sa - Cresterea Porumbeilor -



jucatorul dublumotat ardelean

Face parte din grupa porumbeilor zburatori si jucatori cu cioc scurt Lngimea ciocului acestor porumbei, raportata la cea a gutanului este scurta sau foarte scurta, fiind aproape egala sau chiar egala cu grosimea ciocului.

Porumbeii jucatori dublu-motati de Ardeal,
numiti si jucatori ardeleni bimotati (( Erdelyi duplakontyos keringo, Siebenburgischer doppelkuppiger tummler, sau Doppelhaubige Siebenburger tummler), jucatori cu dublu mot ( Duplakontyu veto), jucatori cu dublu mot ai lui Marossy ( Marossy-fele duplakontyu veto) sau jucatori de Turda cu mot dublu.
Dupa datele vechi din revistele de specialitate, aceasta rasa de jucatori cu doua moturi a fost selectionata de Iosif Marossy la Turda si prezentata pentru prima data la o expozitie in 1902. Din aceste date rezulta ca jucatorii dublu motati aveau la inceput un singur mot pe frunte. Selectia rasei a inceput la 1890 si pina la data prezentarii la expozitia din1902 s-au obtinut culori diferite : negre, galbene, rosii si albe.
Standardul rasei a fost descris de insusi Marossy, in revista ,,Fauna” din Cluj, 1922, nr 4, pagina 13-15. Jucatorii dublu-motati de Ardeal sint porumbei cu talie si infatisare generala asemanatoare jucatorilor ardeleni, avand in plus motul frontal. Mai recent au fost amintiti in treacat de ;
*-Fr.Laszloffy- (1932 ) , precum si in tratatul
**-Avicultura de Gh. A. Stefanescu si colaboratorii- (1961 )

Porumbeii jucatori dublu motati de Ardeal –astazi-
Capul e potrivit de mic si rotunjit, cu un mot frontal in forma unei rozete pe frunte , si un mare mot circular pe ceafa . Unii vorbesc de exemplare ,<capatanoase> , capul bimotatului; pare intr-adevar mai amplu luat in intreg si poate fii incadrat la fel de bine , luat cu moturi cu tot , intr-un trapez ...dar aceasta observatie e valabila doar ca detaliu de percepere vizuala ce nu poate schimba proportia si forma clar definite in standard .
Ciocul este scurt, gros, drept , indreptat usor in jos , urmarind organic linia fruntii , intotdeauna alb sau roz alb. Varful ciocului coboara 2-4 mm de sub rozeta frontala , dar nu mai mult decat un bob mic de orez . Un cioc lung sau mediu , subtire , canit sau de papagal sunt considerate defecte . Unflaturile de la baza ciocului sint mici, netede si albe.
Motul frontal tinde spre o rozeta perfecta , completa , bogata si bine conturata , un oval cu diametre aproape egale . Aceasta rozeta se afla deasupra bazei ciocului , pe frunte , la nivelul ochilor. Rozeta depaseste latimea frumti , amplificand-o , acopera bine ciocul , nu in totalitate , creind in anumite cazuri senzatia de cioc foarte scurt .
Motul de pe ceafa , e un mot mare circular ce porneste de la nivelul urechilor, acoperand toata ceafa intr-un arc cat mai amplu . Punctele din care pleaca motul sint doua vartejuri la nivelul urechilor , simple aproape insesizabile sau mai ample , impropriu numite rozete laterale , (in fapt vartecusuri )...in fiecare caz e importanta simetria motului , amplitudinea , desenul , structura , simetria punctelor de plecare, pozitionarea corecta a acestora specificitatea lui . Motul e purtat ridicat ,va depasii cu 2-5 mm nivelul capului . Se va depuncta un mot ; nespecific (cu caractere imprumutate de la alte rase motate ...), , asimetric , ingust , ce pleaca prea de jos , lipit de ceafa , dezordonat , neingrijit , urat .
Ochi sint albi sau roz- albi, inconjurati de inele duble, albe sau roz albe, usor umflate , la toate varietatile de culoare
Gitul este potrivit , gros , tinut semet pe verticala , usor curbat, cu barbia scobita Se deseneaza intr-o linie sinuoasa , deloc fortata dar ampla , spre pieptul larg bombat.
Spinarea e de lungime mijlocie , dreapta , cu linia dorsala usor inclinata dinainte inapoi.
Aripile stins lipite de corp , sint lungi , drepte , cu virfurile ridicate deasupra cozii fara a se intretaia
Coada , potrivit de lunga si lata , este purtata strins cu directia usor inclinata dinainte inapoi.
Picioarele sint scurte , potrivit de groase , neincaltate, cu degete cat mai mici , potrivit de groase , bine vascularizate .
Se cunosc varietati unicolore sau simple albe, negre, rosii, galbene si ciocolatii; dungate pe vanat si argintiu; gute, tarcate, bicolore si tricolore.
Daca in trecut erau apreciati ca foarte buni jucatori , cu un zbor de 2-3 ore cu tumbe dese , nu putem spune ca aceasta calitate i-a impus pana in ziua de azi , ci mai degraba aspectul lor distinct . Crescuti mai mult in voliera , aptitudinile lor de zbor si joc s-au redus simtitor . Gasim inca si acum exemplare cu zbor frumos de 10-20 min si poate chiar mai mult , cu instinct de joc si chiar joc frumos .
Femele
Femele
Pereche 1
Pereche 1
Femela 1
Femela 1
femela 1
femela 1
femela 1
femela 1
Femela 2
Femela 2
Femela 2
Femela 2
Mascul 3
Mascul 3
Femela 3
Femela 3
pereche 3
pereche 3
2015.04.26 femela 1 care joaca
2015.04.26 femela 1 care joaca
2015.04.26 aceas F1
2015.04.26 aceas F1

Comentarii album • 30
Nume:



floringambutan 11 februarie 2017  
F.frumoase păsări să ai noroc de ele și de pui la fel de frumoși.!
Răspunde Raportează
Zolti 11 februarie 2017  
Multumesc la fel si tu sa ai un an bogat in toate!!
Răspunde Raportează
sony55 7 martie 2016  
szep madarak
Răspunde Raportează
Zolti 7 martie 2016  
Koszonom szepen!
Răspunde Raportează
ducaalin 22 decembrie 2015  
Frumosiii
Răspunde Raportează
Zolti 12 iulie 2015  
Multumesc acuma iam pus in pereche abia astept sa vad rezultatele femela rosie imi joaca 100%
Răspunde Raportează
Negrea 10 iulie 2015  
Negrul si femela rosie ultima sint f. buni felicitari
Răspunde Raportează
bundu 6 iulie 2015  
DIN CATE STIU , "CIOCUL DE VRABIE " ESTE VALABIL LA ARDELENI
Răspunde Raportează
StefanHosu 15 iunie 2015  
bafta! frumoasa rasa!
Răspunde Raportează
halasz 13 mai 2015  
Deci ardeleni trebuie sa aiba ciocul in forma de ic cat mai lat la baza si sa nu fie mai lung decat latimea la baza si sa aiba capul cat mai lat adica fruntea cat mai lata si fara colturi deasupra genelor
Răspunde Raportează
halasz 12 mai 2015  
Zolti sa tii doar pui care nu au ciocul mai lung decat lat si vei avea rezultate foarte bune, dale drumu nu te uita la ei, fara mila altfel vei sta pe loc. Si ai mare grija la rosu este foarte greu de lucrat cu rosu, trebuie sa fie ca visina nu rosu spalacit. Mult succes si cat mai multi pui sa ai de unde selecta.
Răspunde Raportează
Zolti 12 mai 2015  
nu prea am inteles cu e treaba cu (pui care nu au ciocul mai lung decat lat)
Răspunde Raportează
Zolti 12 mai 2015  
Multumesc pt toate sfaturile date!!
Răspunde Raportează
danieli 6 mai 2015  
Superbi
Răspunde Raportează
Zolti 6 mai 2015  
mersi!!!
Răspunde Raportează
Cosminmuntean 26 aprilie 2015  
Foarte eleganta.
Răspunde Raportează
Zolti 26 aprilie 2015  
asai?
Răspunde Raportează
Zolti 28 martie 2015  
multumesc si tu!!
Răspunde Raportează
bundu 28 martie 2015  
spor la numaratoarea puilor
Răspunde Raportează
porumbeiJon76 27 martie 2015  
frumoși...succes...
Răspunde Raportează
Zolti 27 martie 2015  
multumesc tuturor la fel va doresc si eu succes!!!
Răspunde Raportează
pauncatalin 27 martie 2015  
superbi, succes!
Răspunde Raportează
Zolti 27 martie 2015  
Mersi mersi..
Răspunde Raportează
mortangergely 27 martie 2015  
FFF FRUMOŞI,BAFTĂ
Răspunde Raportează
Zolti 27 martie 2015  
mersi mersi!!!
Răspunde Raportează
Cosminmuntean 26 martie 2015  
Felicitari
Răspunde Raportează
Zolti 23 martie 2015  
mersi !!!
Răspunde Raportează
sopinceanc 23 martie 2015  
F frumosi
Răspunde Raportează
Zolti 21 martie 2015  
mersi mult!! am fc rost de o porumbita mai am nevoie de una!
Răspunde Raportează
floringambutan 21 martie 2015  
frumosi masculi,sa ai noroc de ei...
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.